Westfriesland onder de loep: eerste ETHOS-telling brengt dak- en thuisloosheid in beeld

Op 9 april 2024 heeft Regio Westfriesland voor het eerst een telling laten uitvoeren, door Hogeschool Utrecht en Kansfonds, van dak- en thuisloze personen aan de hand van de ETHOS-Light definitie. Deze innovatieve telmethode, die onlangs in Nederland is geïntroduceerd, heeft 559 dak- en thuisloze personen in Westfriesland in beeld gebracht. De telling biedt belangrijke inzichten in de diverse leefsituaties en profielkenmerken van deze kwetsbare groep.

Inzicht in een complex probleem

Het onderzoek heeft aangetoond dat dak- en thuisloosheid heel verschillende mensen treft van verschillende leeftijden. De meeste dak- en thuisloze mensen leven niet op straat of in een opvang, maar verblijven bij vrienden of familie, of op plekken zoals campings, antikraakpanden, schuren of zelfs in auto’s. Uit de resultaten blijkt dat ongeveer 70% van de getelde personen man was en 30% vrouw. Met 29% is de groep jongeren (18 t/m 27 jaar) opvallend in deze telling. Karin Hakhoff, wethouder van de gemeente Hoorn, verklaart: “Deze telling geeft een belangrijk inzicht in de complexiteit van dak- en thuisloosheid in onze regio. We moeten samenwerken om hen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Het laat zien dat dat we met zijn allen verantwoordelijk zijn voor deze kwetsbare mensen. “

Veel dak- en thuisloze mensen slapen op de bank bij  vrienden, familie of kennissen. Ze zijn daarbij vaak bang om hun netwerk te overvragen en anderen tot last te zijn. 

Nulmeting voor gerichte aanpak

Belangrijk is ook dat de telling een ‘nulmeting’ vormt voor de regio, waardoor er meer inzicht komt in het werkelijke aantal dak- en thuisloze personen en hun omstandigheden. De wethouder vervolgt: “We zijn ons ervan bewust dat dit slechts het begin is. De gegevens helpen ons om gerichter beleid te ontwikkelen en te investeren in oplossingen die recht doen aan de diversiteit van deze groep. Het is van vitaal belang dat we niet alleen focussen op het bieden van onderdak, maar ook op het bieden van de nodige ondersteuning en begeleiding om mensen weer op weg te helpen naar meer zelfredzaamheid. En natuurlijk is het voorkomen van dak- en thuisloosheid het beste. Dat kan door bijvoorbeeld vroegtijdig signalen op te vangen en ondersteuning te bieden.”

Samenwerking en betrokkenheid

De ETHOS-telling heeft niet alleen nieuwe cijfers opgeleverd, maar ook geleid tot een grotere betrokkenheid van organisaties en professionals in de regio. Het betrekken van een breed scala aan organisaties was cruciaal om een volledig beeld van dak- en thuisloosheid te krijgen. “Dit toont aan dat we samen sterker staan in de strijd tegen dak- en thuisloosheid,” sluit de wethouder af. Met deze telling heeft Westfriesland de eerste stap gezet naar een betere aanpak van dak- en thuisloosheid. 

U kunt het rapport lezen op : www.kansfonds.nl/resultatenethostelling

Deel dit blog op Social Media

Volg Regio Westfriesland op LinkedIn

De opgaven waar de Westfriese samenleving voor staat zijn fors en de ontwikkelingen gaan snel. Het bundelen van de krachten van de 7 gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties in Westfriesland, maar ook met partners daarbuiten, wordt daarom steeds belangrijker en noodzakelijker. Volg Regio Westfriesland op LinkedIn en wees als eerste op de hoogte van die opgaven, ontwikkelingen en samenwerkingsinitiatieven en -resultaten.

Agenda

5 februari 2025 - Bestuurlijk overleg ABZ

6 februari 2025 - Bestuurlijk overleg VVRE & Madivosa

5 maart 2025 - Dag van Westfriesland

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via de nieuwsbrief.