Samenwerking voor Erfgoedleerlijn in Westfriesland

Erfgoedorganisaties en scholen slaan de handen ineen om erfgoedlessen leuker te maken voor basisschoolleerlingen in Westfriesland. Organisaties zoals de Westfriese Bibliotheken, de Blauwe Schuit, MAD-house, Sow to Grow, Bakkerijmuseum de Oude Bakkerij Medemblik, Stoommachinemuseum, Oorlogsmuseum, en het Museumstoomtram willen samen een Erfgoedleerlijn Westfriesland opzetten.

Wat betekent dit? De organisaties willen dat kinderen op een spannende manier kennismaken met het erfgoed in de regio. Het begint in de klas met geschiedenis- en themalessen, precies zoals het onderwijscurriculum voorschrijft. Daarna mogen de leerlingen op avontuur en een bezoek brengen aan lokale musea, waaronder het Bakkerijmuseum, het Stoommachinemuseum, het Oorlogsmuseum, en het Museumstoomtram. Ook zal de Erfgoedleerlijn een online tool omvatten met handige informatie voor in de klas en links naar het erfgoed.

Nog in voorbereiding

Momenteel zijn de organisaties bezig met de voorbereiding van het project, maar zodra de projectfinanciering rond is, gaan ze echt van start. De Westfriese Bibliotheken is penvoerder van het project. Aanjager in de voorbereidende fase is Ariane Vervoorn van het Bakkerijmuseum Medemblik, financieel ondersteund door het Ondernemersfonds Medemblik.

De samenwerkende organisaties hopen dat dit project niet alleen de lessen leuker maakt, maar ook helpt om de geschiedenis en cultuur van Westfriesland beter te begrijpen en waarderen.

Het Bakkerijmuseum is 1 van de initiatiefnemers van de Erfgoedleerlijn Westfriesland

Deel dit blog op Social Media

Volg Regio Westfriesland op LinkedIn

De opgaven waar de Westfriese samenleving voor staat zijn fors en de ontwikkelingen gaan snel. Het bundelen van de krachten van de 7 gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties in Westfriesland, maar ook met partners daarbuiten, wordt daarom steeds belangrijker en noodzakelijker. Volg Regio Westfriesland op LinkedIn en wees als eerste op de hoogte van die opgaven, ontwikkelingen en samenwerkingsinitiatieven en -resultaten.

Agenda

5 september 2024 - Bestuurlijk overleg  VVRE, MADIVOSA

18 september 2024 - Regionale Raadsleden Bijeenkomst

19 september 2024 - Bestuurlijk overleg ABZ

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via de nieuwsbrief.