Eenheid in verscheidenheid

Beleidskader duurzame energie regionaal vastgesteld

De regionale strategie om meer duurzame energie op te wekken in Westfriesland gaat een nieuwe fase in. De zeven Westfriese gemeenten hebben het ‘beleidskader wind- en zonne-energie in Westfriesland’ vastgesteld. Zij hebben er wel verschillende aanvullingen op gedaan.

Het beleidskader bevat richtlijnen waaraan projectontwikkelaars en andere initiatiefnemers moeten voldoen, als zij windmolens of zonneparken willen aanleggen in de regio. Zij richten zich onder meer op een goede inpassing in het Westfriese landschap, het betrekken van de omgeving bij een project (ook financieel) en de toepassing van kleine windmolens op erven van bedrijven voor de eigen energievoorziening.

Een gevarieerd beeld

“De Regionale Energiestrategie (RES) streeft naar meer duurzame energie opwek in de regio. Daarvoor zijn in een eerder stadium plekken aangewezen, de zogenaamde zoekgebieden. Het beleidskader moet ervoor zorgen dat in deze gebieden zon- en windprojecten zorgvuldig worden gerealiseerd”, vertelt Harry Nederpelt, wethouder duurzaamheid van gemeente Medemblik.

De vaststelling van het Westfriese kader begon in gemeente Hoorn begin juni en is een maand later afgerond met besluitvorming in gemeente Stede Broec. Als je inzoomt op de lokale discussies, moet je nogmaals constateren dat duurzame energie opwek gevoelig ligt in de regio. In de meeste gemeenten hebben de gemeenteraden hun eigen kleur gegeven aan het kader.

Een gemeenschappelijke basis onder wind en zon

Ondanks deze verschillen schept het beleidskader nog steeds een stevige gemeenschappelijke basis onder wind- en zonprojecten. “We zijn het over veel dingen met elkaar eens. Bijvoorbeeld dat de omgeving een stem moet krijgen in een ontwikkeling en ook financieel moet profiteren. We willen zonneparken combineren met biodiversiteit, natuur en/of recreatie en leggen ze het liefst aan langs infrastructuur en bedrijvenparken. En we geven altijd de voorkeur aan zonnepanelen op daken”, somt wethouder van gemeente Opmeer, Herman ter Veen op.

Deel dit blog op Social Media

Volg Regio Westfriesland op LinkedIn

De opgaven waar de Westfriese samenleving voor staat zijn fors en de ontwikkelingen gaan snel. Het bundelen van de krachten van de 7 gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties in Westfriesland, maar ook met partners daarbuiten, wordt daarom steeds belangrijker en noodzakelijker. Volg Regio Westfriesland op LinkedIn en wees als eerste op de hoogte van die opgaven, ontwikkelingen en samenwerkingsinitiatieven en -resultaten.

Agenda

5 september 2024 - Bestuurlijk overleg  VVRE, MADIVOSA

18 september 2024 - Regionale Raadsleden Bijeenkomst

19 september 2024 - Bestuurlijk overleg ABZ

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via de nieuwsbrief.