De Dag van Westfriesland: samen maken we Westfriesland

Westfriesland mag er zijn. En dat moeten we vooral uitdragen naar buiten toe om talenten en bezoekers te trekken, maar ook om provincie en landelijke overheid te laten zien waartoe we in staat zijn. Dat was wel de belangrijkste boodschap van de Dag van Westfriesland die op woensdag 6 maart werd gevierd. Met het Oorlogsmuseum in Medemblik als inspirerend decor draaide de hele dag om samenwerking en trots op onze regio.

Burgemeester Jan Nieuwenburg (Hoorn) en WBG-voorzitter Hans-Peter Baars openen de middag. Foto: Westfriesland Media. Klik hier voor meer foto’s.

Inspirerende initiatieven

Tijdens het middagprogramma werden tien samenwerkingsinitiatieven gepresenteerd. Alle initiatiefnemers waren goed vertegenwoordigd in de ontvangstruimte van het Oorlogsmuseum. De presentatie was in handen van Mariëlle de Munnik. Tineke Bakker trapte af met haar presentatie van Samen op weg naar een gezond Westfriesland. Met dit laagdrempelige ondersteuningsprogramma helpt ze mensen om eenvoudig een gezonde levensstijl vol te houden, zodat gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden. Daarna werden twee nieuwe Parelovereenkomsten van de WBG, met TechniekPact Westfriesland én ABN AMRO bezegeld. Marjolein Dölle van WerkSaam presenteerde het initiatief voor een Breed Overheidsloket om inwoners te ondersteunen bij hun contacten met de overheid. Ook vertelde ze meer over de samenwerking met De Waard Beroepskleding in Alkmaar. Samen maken zij regionale productie van beroepskleding mogelijk en wordt passend werk geboden aan mensen die kansen krijgen. Bovendien stimuleren ze met deze samenwerking zelfstandig ondernemerschap voor statushouders. Een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking.

Lars Rustenburg (Oorlogsmuseum) tekent de intentieverklaring voor de erfgoedleerlijn. Foto Westfriesland Media

Van onderwijs tot toerisme

Ariane Vervoorn, Adjunct-directeur van het Bakkerijmuseum presenteerde het initiatief voor de Erfgoedleerlijn voor Westfriesland, een samenwerking van onder andere bekende Westfriese musea en de Westfriese Bibliotheken. Hiermee leren Westfriese kinderen meer over het erfgoed uit eigen regio. Rabobank en het Vrijwilligerspunt continueren hun samenwerking de komende drie jaar. Met financiële steun van de Rabobank kan het Vrijwilligerspunt meer organisaties helpen bij het vinden van cofinanciering of andere fondsen. Maar ook alternatieve mogelijkheden bieden om activiteiten te realiseren. Maar dat was nog niet alles. Het Vrijwilligerspunt presenteerde ook de samenwerkingsovereenkomst voor de maatschappelijke dienstplicht in onze regio. Een samenwerking van maatschappelijke en culturele organisaties en het onderwijs. Ingrid Andriese stipte het 15-jarig bestaan van de Westfriesland Academie aan. Deze organisatie zorgt voor de (bij)scholing van de ambtenaren van de 7 Westfriese gemeenten. Mooi om deze eenheid te zien met 7 gemeenten in één regio. Ronald Koenen van RPAnhn vertelde over de meer dan succesvolle samenwerking rond de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen die van 16 tot en met 24 maart in heel Noord-Holland Noord worden gehouden. En als krachtige afsluiting presenteerde Annemieke Hageman, samen met samenwerkingspartners, de cover van Beleef Westfriesland, het toeristisch magazine voor onze regio dat op 2 april zal verschijnen.

De vers onthulde cover van Beleef Westfriesland. Foto Westfriesland Media

Prikkelende talkshow

Na een korte pauze, waarin de aanwezigen voor een hapje terecht konden bij Bakkerij Raat en de Westfriese Tafel, startte de talkshow. Ook deze was onder leiding van Mariëlle de Munnik. Met tafelgasten Thomas de Boer (toeristisch platform Enkhuizen) en Arthur Helling (gemeente Hoorn) besprak ze hoe we Westfriesland als toeristische regio meer voor het voetlicht zouden kunnen brengen. Met Wiebe Terpstra (Horizon College), Sun Walenkamp (Semwerkt), Rosalie van Dolder (gemeente Koggenland) en twee scholieren (allebei Lucas) besprak ze hoe we goed opgeleide (MBO en HBO) jongeren voor onze regio zouden kunnen behouden. Met prikkelende stellingen en rode en groene kaartjes konden de aanwezigen ook nog wat invloed uitoefenen.

Burgemeester Michiel Pijl (Medemblik) sluit de talkshow en daarmee het middagprogramma af. Foto Westfriesland Media

Verbinding tussen Westfriese gemeenten

Na de talkshow en borrel gaf Lars Rustenburg, directeur van het Oorlogsmuseum, een korte rondleiding. Hier gooide hij hoge ogen met zijn verhaal bij de raadsleden, wethouders, burgemeesters en ondernemers die meegingen. Dat leidde tot veel interactie tussen de wethouders van de verschillende gemeenten. En dat was goed, want ‘s avonds was er een regionale raadsledenbijeenkomst, als verbindende afsluiting van deze dag, die toch al zo in het teken van samenwerking stond.

De volgende Dag van Westfriesland

De organisatie van deze dag was in handen van Regio Westfriesland (overheid) en de Westfriese Bedrijvengroep (ondernemers). Volgend jaar zal de Dag van Westfriesland plaatsvinden op woensdag 5 maart 2025 en, zo beloofden ze tijdens het evenement, dan sluiten ook het onderwijs én de zorgsector aan bij de organisatie. Samen dragen we onze regio.

Deel dit blog op Social Media

Volg Regio Westfriesland op LinkedIn

De opgaven waar de Westfriese samenleving voor staat zijn fors en de ontwikkelingen gaan snel. Het bundelen van de krachten van de 7 gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties in Westfriesland, maar ook met partners daarbuiten, wordt daarom steeds belangrijker en noodzakelijker. Volg Regio Westfriesland op LinkedIn en wees als eerste op de hoogte van die opgaven, ontwikkelingen en samenwerkingsinitiatieven en -resultaten.

Agenda

5 september 2024 - Bestuurlijk overleg  VVRE, MADIVOSA

18 september 2024 - Regionale Raadsleden Bijeenkomst

19 september 2024 - Bestuurlijk overleg ABZ

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via de nieuwsbrief.